Kommunstyrelsens ordförande Tommy Holmqvist yrkade oväntat på återremiss. Foto: Sammi Iessa /Sveriges Radio Örebro

Beslut om elevflytt dröjer i Laxå

1:43 min

Trots att en klar majoritet i Laxås folkomröstning röstade nej till att flytta mellanstadieelever från Finnerödja till Laxå, så kommer det dröja ytterligare några veckor innan ett slutgiltigt beslut är taget. Igår kväll skulle kommunfullmäktige ha bestämt sig, men de styrande politikerna ville utreda frågan mer först.

Det väckte starka känslor hos politikerna i oppositionen som kristdemokraten Bo Rudolfson.

– Det är verkligen skamligt att majoriteteten beslutar i sista sekund att de ekonomiska bitarna måste utredas. Trots att politikerna i majoriteten flaggat för att det här inte har något med ekonomin att göra, säger kristdemokraten Bo Rudolfson.

Det kommer dröja minst en månad innan eleverna i årskurs fyra till sex i Finnerödjaskolan får ett besked om de tvingas byta skola eller inte. Diskussionerna om den nya organisationen har pågått i snart ett år, och för cirka två veckor sedan kunde Laxåborna gå och rösta om frågan.

Röstningen avslutades med en stor seger för nej-sidan som fick 70 procent av rösterna. Men trots det så kan en flytt ändå gå igenom. Det är något som oroar föräldern Mia Persson från Finnerödja.

– Tar inte politikerna folks röster i beaktning så är det en ren katastrof. Tilliten till politikerna i kommunen kan minska och i det här valet så har betydelsen för den här folkomröstningen inte bara handlat om skolan utan om Finnerödja som ort och det är så jag tror folk har röstat, säger Mia Persson.

Det råder en splittring mellan politikerna i majoriteten. Vänsterpartiet vill inte gå emot valresultatet medan Socialdemokraterna är villiga att göra det.

Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Tommy Holmquist, yrkade trots protester från åhörare och andra politiker, på återremiss. Han är övertygad om att en flytt är det bästa för eleverna i Laxå kommun.

– Vi har alltid haft en väldigt bra skola här i Laxå, och vi är övertygade om att vi måste flytta eleverna till centralorten för att klara de krav som allt jämt blir högre på våra skolor.

Finns det en chans att ni väljer att gå emot folkets röster?

– Det är fullt möjligt, avslutar Tommy Holmquist.


Sammi Iessa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista