Bengt har två pass, men det ena gick ut för två år sen och det var det han råkade ta med sig på resan. Först på flygplanet upptäckte han sitt misstag. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro

Resan till Egypten blev ett fiasko

1:54 min

Trots dubbla kontroller på Örebro flygplats så upptäckte ingen att passet var gammalt. Varken polis eller personal vid inchekningen såg att Bengts pass gått ut för två år sen. Först på flygplanet, på väg till Egypten, upptäcktes det hela och Bengt fick sätta sig på vändande plan hem igen.

Hans fru Ann-Marie fick spendera semestern på egen hand.

--Det är det värsta semestern någonsin, jag längtade hem varje dag, säger Ann-Marie Stenström.

Det var parets son som körde ut dem till flygplatsen. Ann-Marie och Bengt checkade in som de brukar. Visade biljetter och pass och gick sen vidare genom säkerhetskontrollen. För att återigen visa passet för polisen. Även här kom Bengt igenom utan att någon upptäckte att passet gått ut.

Det var först på planet som paret själva såg att de fått med sig fel pass. När Ann-Marie berättar för personalen på flygplanet om passet så sa de att Bengt inte skulle kunna komma in i Egypten, han fick iställlet sätta sig på vändande plan hem till Örebro.

Någon ersättning för resan har paret inte fått. Vem som bär ansvaret när något sånt här händer är inte utrett och Mats Fogelberg, chef på gränspolisen i Örebro, han tycker det är konstigt att ingen upptäckte att Bengts pass gått ut.

--Det är väl mänskligt att fela, man har inte sett att passet gått ut, säger Mats Fogelberg. Men trots misstaget tycker han att rutinerna på flyplatsen fungerar bra.

--Givetvis måste jag prata med samtliga i personalen om vikten av att vi kontrollerar passen och giltighetstiden, säger han och tillägger att Bengt kan, om han vill, lämna i ett ersättningsanspråk så får en utredning visa vem som är ansvarig för det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista