Hans Karlsson avgående ordförande för Hallbo i Hallsberg. Foto: Alexandra Edman/Sveriges Radio Örebro.

Bostadsbrist i Hallsberg trots byggklara tomter

"Just nu har vi bostadsbrist i kommunen"
1:41 min

I nio av länets tolv kommuner finns det byggklara tomter - både för villor och hyreshus. Det visar en ny kartläggning från Regionförbundet i Örebro. I Hallsberg finns färdig byggmark. Det som saknas är husen.

– Vi har under en lång tid haft tomma lägenheter. Nu har det vänt och vi har bostadsbrist, säger Hans Karlsson, avgående ordförande för det kommunala bostadsbolaget Hallbo.

En del av orsaken till bostadsbristen i Hallsberg är positiv. Det handlar om nya jobb inom järnvägen och Posten.

På fredagen samlades ett 100 deltagare på en konferens i Örebro om bostadssituationen i länet. Utgångspunkten är att det för länet som helhet finns gott om tomter som är planlagda och förberedda för byggen. Det som saknas är själva byggena.

Per Brogren, vd för fastighetsföretaget Asplunds i Örebro, ser ett hinder för att bygga ikapp i Örebro.

– Det tar för lång tid för kommunen att handlägga byggärenden. Asplunds skulle kunna låta bygga ett hundratal nya lägenheter. Det är inte så jättemycket. Men sammantaget skulle kortare handläggningstid ge många fler nya bostäder, säger han.

Det finns många orsaker till att det byggs alldeles för få bostäder i förhållande till efterfrågan. Bankerna krav är ett anser både Hans Karlsson och Per Brogren.

Hans Karlsson anser att ett samarbete mellan kommunala och privata fastighetsbolag måste till.

– Vi har försökt men inte lyckats ännu. På sikt är samarbetet nödvändigt för att vi ska lyckas, säger han.

Maria Elisson

maria.elisson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".