Får inte använda sitt befruktade ägg

1:19 min

Det är inte självklart att själv få bestämma över sina nedfrysta befruktade ägg. Det har Julia fått erfara. Hennes ägg blev över vid en misslyckad provrörsbefruktning för fem år sedan. Ägget ligger nedfryst, men Julia får inte använda det för ett nytt försök.

– Vi hade fått positiva besked. Och sedan står det att Julia får avslag. Hon har fyllt 46, punkt. Inga skäl över huvudtaget, säger Julia.

Jula och hennes man, som bor i Örebro län, hade ägget kvar efter en misslyckad provrörsbefruktning. Det ligger nedfryst och väntar i Falun. Men paret fick fullt upp med två adopterade barn. Efter det ville de försöka med det befruktade ägget igen, men då blev det stopp.

Ägget är äldre än fem år, och det får det inte vara. Det säger Göran Ewerlöf, som är ordförande i rättsliga rådet vid Socialstyrelsen. Det finns också risker med Julias ålder, anser han.

– Vi har ju en förhållningsregel som bottnar i att det är inte förenligt med barnets bästa. Att föräldrar är alltför gamla, säger han.

Gränsen för att sätta in ett befruktat ägg är 45 år, Julia är 46. Men det här ärendet gäller dock i sak att det nedfrysta ägget är för gammalt, äldre än fem år.

Julia har överklagat fallet fler gånger och fått avslag. Nu är det uppe i högsta förvaltningsdomstolen för ett slutligt avgörande.

– Det här skulle förstöra mitt liv om jag inte fick sätta in ägget. Jag skulle aldrig glömma detta; att en myndighet kan kränka och får gå in och tvångsabortera mig. Det är exakt så jag upplever det, säger, Julia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista