Ewa-Lena Sjöberg, verksamhetschef för akutkliniken på USÖ. Foto: Åsa Björnerbäck/Sveriges Radio

Testprojekt blir permanent på Akuten i Örebro

1:42 min

I höstas testade akutpersonalen på USÖ ett nytt sätt att arbete. Försöket innebar att den samlade väntetiden under provperioden kunde minskas med nästan fyra veckor sammanlagt. Nu har den nya arbetsmetoden införts permanent.

 – Vi kunde halvera tiden till läkarbedömning jämfört med hur vi jobbat tidigare. Viktigaste av allt var att patienterna verkade väldigt nöjda enligt den enkät som gjordes, säger Bruno Ziegler, läkare och projektledare.

Nyordningen gäller de patienter som söker till akuten med symptom som ska bedömas av en medicinläkare. Det gäller alltså inte för dem som råkat ut för olyckor, till exempel benbrott eller skallskador.

I höstas testade personalen på akutkliniken den nya arbetsmetoden. Resultatet blev att den genomsnittliga väntetiden för patienterna minskade med en tredjedel. Sammanlagt gav det 650 timmar kortare väntan på sju veckor. Det motsvarar nästan fyra veckor.

– Tidigare fick patienterna först träffa en sjuksköterska som som gjorde en bedömning hur länge det gick att vänta innan det blev farligt. Nu får de direkt träffa en läkare. På så sätt kan en del patienter få gå hem mycket tidigare, säger Ewa-Lena Sjöberg, verksamhetschef på USÖ:s akutklinik.

Nyordningen gäller patienter som söker till akuten under dagtid i veckorna. Enligt Ewa-Lena Sjöberg innebär det nya arbetssättet också en bättre arbetsmiljö med minskad stress.

Bruno Ziegler ser en förklaring till att reformen dröjt:

– Det har länge pågått en diskussion om det är rätt eller fel patienter som söker till akuten. Den har hämmat utvecklingsarbetet på själva akutkliniken, säger han.

Reporter
Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista