Jan Björklund, som besökte Stureskolan i Örebro, tror att höjda krav är rätt väg för att höja resultaten i skolan. Foto: Ulrika Lindahl/Sveriges Radio Örebro

Björklund: Rätt att det blir svårare att få höga betyg

5:55 min

Det nya betygssystemet i grundskolan och gymnasiet har skapat oro bland lärare och elever eftersom det har blivit svårare att få höga betyg.

Jan Björklund, utbildningsminister, sa på besök i Örebro i dag att det är helt rätt att kraven har höjts och att färre alltså kommer att få höga betyg.

– Resultaten i den svenska skolan har sjunkit de senaste 25 åren. Vi måste bryta den utvecklingen. Därför höjer vi kraven, säger han.

Lärare säger att det inte bara är för de höga betygen som kraven har höjts, det har även blivit svårare att nå godkäntnivån. Vad säger du om det?

– Vi har inte höjt nivån för godkänt jämfört med den tidigare läroplanen. Men jag kan inte utesluta att lärare tidigare har godkänt elever som egentligen inte skulle vara godkända. Vi har haft betygsinflation i Sverige, säger Jan Björklund.

Men hur leder högre krav till bättre resultat?

– Enbart högre krav leder inte till bättre resultat. Men om man höjer kraven, förbättrar lärarutbildningen, ger mera stöd till dem som har det svårt och ger bättre undervisning i läsning och matte så kommer det på sikt att leda till bättre resultat, säger Jan Björklund.

Men lärarna Svante Tideman och Jan Hörman som representerar de båda lärarfacken Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet håller inte med om att de höjda kraven har kombinerats med ett ökat stöd till eleverna.

– Snarare tvärtom. Vi ser hela tiden att resurserna till undervisningen minskar. Och utan stöd till de elever som behöver det så får höjda krav ingen effekt på resultaten, säger Svante Tideman som är lärare i gymnasiet.

Lärarna säger också att de tycker att de har fått dålig information och utbildning inför övergången till det nya betygssystemet.

– I årskurs 6 ska lärarna nu sätta betyg i 13 ämnen och många känner sig väldigt dåligt förberedda, säger Jan Hörman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista