Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Erik Hellmén tipsar om bra kost i dietträsket

Publicerat tisdag 16 april 2013 kl 12.12
Erik Hellmén, kostexpert. Foto: Alexander Bernström/Sveriges Radio

LCHF, GI och nu senast paleokost, dieterna är många. Men när började människan tänka på vad man stoppar i sig? Erik Hellmén arbetar på folkhälsoenheten på Örebro läns idrottsförbund och menar att vi äter mer och rör oss mindre än tidigare, trots dieterna.

- Man kan bara göra en jämförelse; för hundra år sedan rörde vi på oss ungefär ett maratonlopp mer i veckan, men vi åt 3500 kalorier mindre i veckan än vad vi gör i dag. Så trenden har onekligen förändrats till det sämre. Vi äter mer och rör oss mindre, vilket skapar en ohälsa, säger Erik Hellmén.

Men vill man inte ge sig in i diet-träsket så har Erik Hellmén tips på hur man ska tänka när man lägger upp en bra kost.

- Bra mat är att öka mängden grönsaker, bär och frukt. Näringstäta livsmedel som samtidigt är ganska energifattiga. Sedan lägga till bra protein- och fettkällor som ägg, fisk och kött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".