Erik Hellmén, kostexpert. Foto: Alexander Bernström/Sveriges Radio

Erik Hellmén tipsar om bra kost i dietträsket

LCHF, GI och nu senast paleokost, dieterna är många. Men när började människan tänka på vad man stoppar i sig? Erik Hellmén arbetar på folkhälsoenheten på Örebro läns idrottsförbund och menar att vi äter mer och rör oss mindre än tidigare, trots dieterna.

- Man kan bara göra en jämförelse; för hundra år sedan rörde vi på oss ungefär ett maratonlopp mer i veckan, men vi åt 3500 kalorier mindre i veckan än vad vi gör i dag. Så trenden har onekligen förändrats till det sämre. Vi äter mer och rör oss mindre, vilket skapar en ohälsa, säger Erik Hellmén.

Men vill man inte ge sig in i diet-träsket så har Erik Hellmén tips på hur man ska tänka när man lägger upp en bra kost.

- Bra mat är att öka mängden grönsaker, bär och frukt. Näringstäta livsmedel som samtidigt är ganska energifattiga. Sedan lägga till bra protein- och fettkällor som ägg, fisk och kött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista