All fisk är inte nyttig. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Barn, ungdomar och fertila kvinnor varnas att äta stora mängder fet fisk

"Strömming, sill, lax och öring"
0:50 min

Livsmedelsverket har gått ut med en informationsfilm som behandlar hur fet fisk inte är nyttig i för stora mängder. Detta på grund av de höga halterna gifter, som till exempel dioxiner och PCB:er, som finns i just de här typerna av fisk.

– Vi vill ju egentligen att man ska äta mera fisk eftersom det är nyttigt, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, men för vissa riskgrupper så som fertila kvinnor och barn så övergår faktiskt risken nyttan i det här fallet, med de här fiskarna.

Anledning att just barn och fertila kvinnor ska avstå den feta fisken i för stor mängd är att gifterna lagras i kroppen. Vid eventuell graviditet och till exempel amning kan då dessa ämnen överföras till spädbarnet, och sedan ta mycket lång tid att brytas ned i kroppen.

– Ämnena som finns i den feta fisken är tyvärr gifter som vi själva har spridit ut i till exempel Östersjön, säger Emma.

Filmen har kommit ut i samband med att Sverige har fått speciellt undantag från EU:s gränsvärden när det gäller fet fisk. Undantaget innebär att vi i Sverige är tillåtna att äta fisken men inte exportera den inom EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".