Hans Hjalmarsson ordförande för parkeringsgruppen på City Örebro. Foto: Andreas Morén Sveriges Radio P4 Örebro.

Många p-platser försvinner i framtiden i Örebro

"Det är olyckligt"
1:38 min

Flera stora parkeringsytor i centrum i Örebro kommer att försvinna när olika byggföretag väljer att bygga hus på tomterna. På City Örebro är man bekymrad över utvecklingen.

– Det är olyckligt, det måste någonstans fyllas på, säger Hans Hjalmarsson som arbetar med parkeringsfrågor på City Örebro.

Parkeringsfrågan är ständigt aktuell i Örebro, kanske för det byggs så mycket på platser som varit parkeringsplatser. En sak är klar, parkeringshus kommer bli vanligare i Örebro när stan växer som den gör.

– Vi ser på sikt att det kommer försvinna väldigt många parkeringsplatser och det är olyckligt, det måste fyllas på också, säger Hans Hjalmarsson på City Örebro, ordförande i parkeringsgruppen på City Örebro.

I morse i nyheterna rapporterade vi om Eyrabadets parkeringsplatser som nu är borta, och som många badgäster ville ha kvar. Det är flera stora ytor i centrum som idag är parkeringsplatser som inom kort försvinner. Parkeringen vid Myrorna, och den bakom Karolinska skolan och den vid postterminalen för att nämna några.

– Vi skulle önska att de har en mer tydlig strategi att de återskapar de platser som försvinner och även skapar fler, Hans Hjalmarsson på City Örebro, ordförande i parkeringsgruppen på City Örebro.

Socialdemokratiska kommunalrådet Björn Sundin har gett i uppdrag till tjänstemännen att se över framtidens parkeringsbehov.  Han är medveten om att det är parkeringsbrist på vissa områden i stan, men menar att det är svårt att undvika när stan expanderar.

– Örebro växer med 1800 invånare per år. Vi kommer vara 150 tusen invånare 2019 så vi behöver de bostäder vi kan få. Det är klimartsmart att bygga på de tomter vi har. Vi måste bli färre som använder bilen, bilen behövs men ska bara användas då den verkligen behövs, säger Björn Sundin (S) kommunalråd Örebro kommun.

Andreas Morén

andreas.moren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".