1 av 2
Många hoppas på ett jobb när nya postterminalen i Hallsberg ska anställa. Foto:Ulrika Lindahl/Sveriges Radio Örebro
2 av 2
Postens ansvariga informerar om jobben på nya postterminalen i Hallsberg. Foto:Ulrika Lindahl/Sveriges Radio Örebro

Unga och nyanlända ska rustas för jobb på nya postterminalen

"Jag har alltid jobbat"
2:57 min

Arbetsförmedlingen och Posten i Hallsberg informerade i dag om en särskild utbildning riktad till unga och nyanlända invandrare. Utbildningen ska leda till jobb på den jätteterminal som Posten har byggt i Hallsberg och där verksamheten drar igång i höst.

Muhammad Wallid Nassri var en av dem som kommit till informationen i hopp om en plats på utbildningen och sedan ett jobb på Posten. Han kom till Sverige för ett år sedan och hör till den grupp som den här utbildningen riktar sig till.

– Jag har alltid jobbat. Jag tycker om att jobba och jag hoppas att jag kan få jobb på Posten, säger han.

Verksamheten i den nya postterminalen i Hallsberg ska vara igång i september. Fram till dess ska Posten ha rekryterat mellan 150 och 200 nya anställda. Konkurrensen om de nya jobben är hård i en kommun och ett län med hög arbetslöshet. Det är därför som Arbetsförmedlingen vill satsa särskilt på dem som står längst ifrån arbetsmarknaden.

– Vi måste hjälpa dem att få en ingång, säger Stefan Pettersson, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Och enligt honom ska de som går igenom utbildningen ha lika god chans att få jobb på Posten som de som har flera års erfarenhet.

Britt Salomonsson är personalchef på Posten region Örebro. Hon lämnar inga garantier för att hon kommer att anställa dem som går igenom utbildningen, men hon säger att Posten gärna anställer även sådana som normalt skulle väljas bort i konkurrensen.

– En så stor arbetsplats som Posten måste spegla samhället. Jag vet att det finns ett antal individer som är väldigt kompetenta men som aldrig riktigt kommer in på arbetsmarknaden för att de inte har lång erfarenhet. Och då tänker vi att det här kan vara ett sätt att faktiskt hitta dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".