Foto:Fredrik Sandberg/Scanpix

Örebro kommun utreder anställd efter uttalande på Facebook

En person som är anställd inom Örebro kommun utreds just nu om ett uttalande i sociala medier är förenligt med hans anställning. Det handlar om ett uttalande som personen har gjort på Facebook, där personen bland annat skriver att han "har börjat förberedelsen inför kristallnatten".

Personens närmaste chef, Christopher von Stedingk, rektor för Språk och framtid i Örebro kommun, säger till P4 Örebro att han efter att ha läst inlägget ska diskutera med personen, och utreder nu om ärendet är förenligt med vad som gäller för en kommunanställd.

Eftersom personen är anställd inom utbildningsverksamhet i Örebro kommun, och all skolverksamhet i Sverige har ett demokratiuppdrag, så kan det vara så att en del av personens uttalanden på Facebook är svårförenliga med vad Örebro kommun står för. I övrigt säger personens chef att fallet behandlas som ett enskilt personalärende.

Personen det handlar om är som sagt anställd inom Örebro kommun, men jobbar just nu med ett utredningsprojekt inom länsstyrelsen. Projektet handlar om samhällsorientering för nyanlända.

Även inom länsstyrelsen har ansvariga haft möten om uttalandet som personen gjort, men någon vidare åtgärd är inte aktuell i nuläget. Men under veckan ska länsstyrelsen och Örebro kommun ha ett möte om huruvida personen ska fortsätta med utredningsprojektet.

Personen det gäller säger själv till P4 Örebro att uttalandena är tagna ur sitt sammanhang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".