Miljöpartisten Fredrik Persson. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.

Kommunens nej till solpanel upprör oppositionsråd

1:36 min

Att få sätta solceller på sitt villatak, borde vara en självklarhet, det menar Fredrik Persson, oppositionsråd för Miljöpartiet i Örebro. Det efter ett par i Örebro fått nej till det av kommunen med motiveringen att det inte passar in i miljön där villan finns.

– Det är väldigt korkat, klart att alla måste få sätta upp solpanel. Sätter dessutom alla upp solpanel på sina tak så blir det ju samma utseende på alla hus, säger Fredrik Persson miljöpartistiskt oppositionsråd.

Det är Erica Ek biträdande stadsantikvarie på Örebro kommun som har gjort bedömningen att villan ligger i ett område med högt kulturhistoriskt värde, och att svart panel på deras tegeltak skulle sticka ut för påtagligt.

– Det finns rättsfall från Göteborg som gjort samma bedömningar som vi gjort, och att det håller rättsligt i högre instanser. Men det är nya frågor som vi ställs in för och det är hela tiden en avvägningsfråga, säger hon.

Byggnadsnämnden väntas gå på stadsantikvariens linje i morgon när de ska fatta slutgiltigt beslut i frågan. Men Fredrik Persson miljöpartistiskt oppositionsråd har en stark önskan om att byggnadsnämnden väljer klimatlinjen och inte den kosmetiska vägen.

– Jag hoppas verkligen att nämnden fattar beslut att de får sätta upp solpanel på taket, och att de vidgar sitt beslut att alla får göra det vart som helst i stan, för vi måste ställa om, förklarar Fredrik Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista