1 av 2
Lillemor Gillberg fick åka buss till sjukhuset i Lindesberg. Foto Marie Hansson/SR Örebro
2 av 2
Gunnel Åkesson, utredare på landstinget. Foto Marie Hansson/SR Örebro

Nekades sjuktaxi för att hon saknade intyg

1:44 min

När Lillemor Gillberg skulle resa till Lindesbergs lasarett för en undersökning fick hon inte åka sjukresa med taxi, trots att hon druckit fyra liter laxermedel det senaste dygnet.

Det som saknades var ett intyg från en läkare, så istället blev det buss både till och från sjukhuset. Det trodde Lillemor inte kunde hända i Sverige idag.

– Då förväntar man sig att det här skyddsnätet vi har byggt upp i Sverige med våra dyra skatter ska fungera fullt ut för alla. Men här ser man svart på vitt; det gör det inte!

Det var en koloskopi, en tarmundersökning som Lillemor skulle göra härom veckan. Men när hon hörde av sig till sjukresekontoret för att få åka taxi, blev det nej eftersom hon inte hade läkarintyg på behovet. Lillemor kunde få taxi från hembyn söder om Grythyttan till bussen på stora vägen mot Lindesberg, men inte hela vägen till sjukhuset. Så det blev buss, ochrisk för att helt enkelt bajsa på sig.

– Jag var livrädd! Sköterskan jag pratade med rådde mig att jag skulle ta fyra-fem handdukar i trosorna, berättar Lillemor.

Det Lillemor Gillberg alltså hade missat var att skaffa sig ett intyg från läkare om att hon hade behövt åka taxi som sjukresa, något som patienterna själva måste se till att ordna enligt landstingets regler. Gunnel Åkesson är utredare på landstinget.

– Man måste som patient bevaka sin rätt och se till att man har ordnat det här i förväg, särskilt om man bor långt bort från vårdmottagningen, förklarar Gunnel Åkesson.

Vara lite på tårna, eller?

– Ja, så är det med alla förmåner vi har. Vi har ju också att hushålla med landstingets resurser för sjukresor, säger Gunnel Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista