Nora stad. Foto: Tommy Sundquist Sveriges Radio Örebro.

Vänsterpartiet hoppar av samarbetet i Nora

Vid ett extra styrelsemöte i Nora på onsdagskvällen beslutade Socialdemokraterna att de ska fortsätta samarbeta med Moderaterna - trots att Moderaterna tvingat bort Vänsterpartiet.

Sedan en tid tillbaka styrs Nora av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Moderaterna. Men efter fullmäktigemötet förra veckan fick Moderaterna nog. Tom Rymoen berättar att Vänsterpartiet då tog upp flera ideologiska frågor, som man inte varit överens om i majoritetssamarbetet. Bland annat frågan om LOV, Lagen om valfrihet, som låter privata aktörer gå in och driva verksamheter som tidigare drivits av kommunen.

Vänsterpartiet skrev i ett pressmeddelande på onsdagen att Moderaterna försöker tvinga bort dem från samarbetet. Att Moderaterna sagt åt Socialdemokraterna att de måste välja vilka de vill samarbeta med - Moderaterna eller Vänsterpartiet.

Olika uppfattningar om orsaken
Vänsterpartiet menade att det berodde på att partidistriktet inte gillade att Moderaterna samarbetar med Vänsterpartiet lokalt.

Moderaten Tom Rymoen säger att det funnits kritik utifrån mot att Moderaterna samarbetar med Vänsterpartiet, men att det inte handlar så mycket om det i det här läget. I stället pekar han på fullmäktigemötet, där han anser att Vänsterpartiet gick för långt.

Vänsterpartiet hoppade av
Han säger att det stämmer att de bett Socialdemokraterna att välja samarbetsparti, för att de inte tänker fortsätta samarbeta med Vänsterpartiet.

Men Vänsterpartiet ville inte utsätta Socialdemokraterna för det valet, utan valde då att självmant lämna samarbetet.

Vid ett extra styrelsemöte på onsdagskvällen beslutade Socialdemokraterna att fortsätta samarbetet med Moderaterna, utan Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna fortsätter med Moderaterna
Gerd Erlandsson är Socialdemokrat och ordförande för Nora Arbetarekommun. Hon säger såhär efter mötet:

– Vi sa att vi ville fortsätta samarbetet med Moderaterna utifrån den plattform vi har, och har kommit överens om. Vi försöker gilla läget.

Hon säger att det ideala hade varit om alla tre partierna fortsatt att samarbeta mandatperioden ut, men nu blir det inte så.

Tror du att Noraborna tycker att det är lite rörigt?

– Ja, det tycker de. De har ju varit väldigt rörigt. I början var det ju sex partier som skulle komma överens. Jag tror att många uppfattar att det varit lugnare nu när vi samarbetet med Moderaterna och Vänsterpartiet. Vi räknar med att vi ska fortsätta behålla lugnet, säger Gerd Erlandsson från Socialdemokraterna i Nora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".