Cyklar från Stockholm till Örebro för biblioteken

2:28 min

Flera bibliotikarier och biblioteksälskare har cyklat tillsammans från Stockholm till Örebro för att uppmärksamma biblioteken. En av dem som kom till Örebro i dag var Ali Reza som lärde känna de svenska biblioteken i Varberga i Örebro, när han kom hit som flykting för över 20 år sedan.

Ali Reza kom till Sverige som flykting på 90-talet och då hamnade han i Varberga.

– Biblioteket i Varberga blev mitt andra hem. Senare utbildade jag mig till bibliotikarie och arbetade i några år på biblioteket i Örebro innan jag flyttade till Stockholm, berättar han.

Nu har han i två dagar cyklat tillsammans med en tiotal andra biblioteksälskare från Sverige, Danmark och Finland för att uppmärksamma bibliotekens betydelse för läsningen och för att stärka bibliotekens position, både i Sverige och i Europa.

Resan började på biblioteket vid Sergels torg i Stockholm och gick sedan via bibliotek i bland annat Södertälje, Eskilstuna och Arboga.

Målet var Örebro och de biblioteksdagar som arrangeras här från och med imorgon och som pågår i två dagar.

Den svenska bibliotekscyklingen  är en lillasyster till den internationella cykelkonferensen "Cycling for libraries" och som går av stapeln den 18 till 26 juni mellan Amsterdam och Bryssel. Det är tredje året som en sådan internationell cykelkonferens för biblioteken arrangeras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista