Läkare för olagliga anteckningar utanför patientjournaler

Hanne Alvner: "Jag blir bekymrad och bestört om det här är utbrett"
1:36 min

Läkare och annan sjukvårdspersonal använder sig av dubbelbokföring, det vill säga anteckningar där delar aldrig förs över till patientjournaler.
– Det är inte lagligt att föra anteckningar i fickan säger en bekymrad Hanne Alvner (M) landstingsråd.

-- Jag är bekymrad och bestört, säger hon och kommer att ta med ärendet till landstingsstyrelsen.

Den lag Hanne Alvner hänvisar till är Patientdatalagen där det bland annat slås fast att anteckningar både om bakgrund till sjukdom och val av olika behandlingar ska föras in i patientjournalen och det så snart som möjligt.

Det var apropå förslaget om att alla myndiga patienter ska kunna läsa sin egen journal på nätet som Lars Berggren, läkare på USÖ, sa att det skulle öka användningen av dagens dubbelbokföring.

Utdrag ur Patientdatalagen

6 § En patientjournal ska innehålla de uppgifter som behövs för en god och säker vård av patienten. Om uppgifterna finns tillgängliga, ska en patientjournal alltid innehålla

1. uppgift om patientens identitet,
2. väsentliga uppgifter om bakgrunden till vården,
3. uppgift om ställd diagnos och anledning till mera betydande åtgärder,
4. väsentliga uppgifter om vidtagna och planerade åtgärder, och
5. uppgift om den information som lämnats till patienten och om de ställningstaganden som gjorts i fråga om val av behandlingsalternativ och om möjligheten till en förnyad medicinsk bedömning.

Patientjournalen ska vidare innehålla uppgift om vem som har gjort en viss anteckning i journalen och när anteckningen gjordes.

7 § Utöver vad som föreskrivs i 5 och 6 §§ får en patientjournal innehålla de uppgifter som enligt lag eller annan författning ska antecknas i en patientjournal.

8 § Om patienten anser att en uppgift i patientjournalen är oriktig eller missvisande, ska det antecknas i journalen.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".