Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto:Bertil Eriksson/Scanpix

En av tio skadas i vården

"Det här är inte acceptabelt"
1:29 min

Många fler än vad som syns i antalet anmälningar drabbas av skador inom vården. Mellan 10 och 14 procent av vårdtillfällena leder till någon form av skada. Men bara ett fåtal skador anmäls och utreds.

Annica Öhrn har doktorerat vid Linköpings universitet på hur sjukvården fångar upp när det går fel i vården.

-- Vem skulle sätta sig på ett flygplan om man visste att det var tio procents risk att bli skadad. Då skulle ingen av oss sätta oss på ett flygplan men vi går till sjukvården med samma risk att bli skadad, säger Annica Öhrn som har doktorerat på hur sjukvården fångar upp när det går fel i vården.

Det är inte riskfritt att gå till doktorn. Mellan 10 och 14 procent av vårdtillfällena leder till någon form av skada.

Det allra vanligaste är infektioner och därefter läkemedelsskador och sedan kirugiska skador. De flesta skador är lindriga men i många fall krävs extra sjukhusvård. I fem procent är skadan så allvarig att den inte går att bota, eller att den riskerar patientens liv.

Men det är långt ifrån alla skador som anmäls av sjukvården. Annica Öhrns forskning visade att bara i vart femte fall där patienten fått ersättning från patientskadeförsäkringen har vården gjort en egen anmälan, en så kallad Lex Maria-anmälan.

-- Det visar ju att våra patienter i högre grad än sjukvården identifierar skador som inträffar, säger Annica Öhrn.

Annica Öhrn menar att man i högre grad borde fånga upp patienternas berättelser om skador för att förbättra vården.

-- När vi ser på de här studierna så ger ju patienternas rapportering en annan och sannolikt en sannare bild av ett vårdskademönster än sjukvårdens bild rapportering. Och jag kan tycka att vi borde dra ännu mer nytta av patienternas rapportering. För Annica Öhrn menar att antalet skador måste minska.

-- En tioprocentig risk att bli skadad i sjukvården är ju inte acceptabelt, säger Annica Öhrn som alltså doktorerat pvid Linköpings universitet å när det blir fel inom sjukvården.

Lena Pettersson
lena.petterson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".