Mustig indisk grönsaksgryta kanske kan vara ett alternativ till en köttgryta. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

MP i Hallsberg vill införa en köttfri dag i veckan

1:23 min

Miljöpartiet i Hallsberg vill att kommunens skolor, förskolor och äldreomsorg ska ha en köttfri dag varje vecka. Partiet nämner hälsa, rättvisa, klimat och miljö som argument för att kommunen ska införa en köttfri dag.

– Den problematik vi har med ökade utsläpp av klimatgaser som förändrar vårt klimat är mycket kopplad till vår köttproduktion i världen därför är det av stor vikt att vi minskar vår köttkonsumtion, säger miljöpartisten Emma Ode som sitter i kommunfullmäktige i Hallsberg.

Partiet nämner hälsa, rättvisa, klimat och miljö som argument för att kommunen ska införa en köttfri dag. Djurindustrin matas med spannmålsskörd som är den fattiga världens möjlighet till mat, står det i motionen.

Är det inte bättre att satsa på information istället för att begränsa människors valmöjligheter?

– Det går hand i hand, jag tror att vi politiskt måste jobba också för att ändra människors synsätt kring de här frågorna. Köttkonsumtionen har ju bara ökat år efter år och jag tror att vi måste gå tillbacka och backa och minska vår köttkonsumtion, säger Emma Ode (MP).

Pensionärorganisationen PRO menar att man inte ska ändra mycket på de äldres matvanor. Att erbjuda fisk i stället för kött kan vara en lösning, menar PRO.

Emma Ode menar att ingen mår dåligt av att endag äta vegetarisk mat.

Hur vet du det?

– Det finns inga vetenskapliga studier som visar på att människor skulle må dåligt av att äta vegetarisk mat en dag i veckan, säger Emma Ode (MP)

Motionen om köttfri dag väntas komma upp på Kommunfullmäktigemöte i Hallsberg den kommande veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista