Blodförgiftning efter tandläkarbesök

En tandläkare i norra länsdelen har anmält sig själv enligt Lex Maria, sen en av hans patienter insjuknat i blodförgiftning efter behandling. Enligt övertandläkare Urban Allard är det mycket vanligare än man tror att patienter blir sjuka av tandläkarbesök. Han räknar med att hundratals patienter drabbas varje år i Örebroregionen.

Det fall som nu har anmälts till socialstyrelsen i Örebro utspelade sig för några veckor sen i norra länsdelen. En man fick tandvärk och gick till tandläkaren. En rotbehandling påbörjades i en av tänderna. När patienten sen kom hem blev han orkeslös, fick hög feber och mådde så dåligt att han fördes till Universitetssjukhuset i Örebro, där det konstaterades att han fått blodförgiftning. Han behandlades med antibiotika direkt i blodet, och dagen efter mådde han bättre och besökte då sin tandläkare och berättade vad som hade hänt.
Tandläkaren säger att det är ett helt unik händelse för honom och att han inte kan förstå hur patienten kunde bli så sjuk. Men övertandläkare Urban Allard säger att det är mycket vanligare än man tror att patienter blir sjuka i blodförgiftning efter tandläkarbesök. Uppskattningsvis handlar det om flera hundra fall per år bara i Örebroregionen, enligt en uträkning som han själv har gjort.
Det behöver inte handla om rotfyllning för att man ska få bakterier i blodet, det kan räcka med att ta bort tandsten eller dra ut en tand, eftersom munnen är full av bakterier.
Några timmar efter behandligen får den drabbade hög feber, 40 ibland 41 grader, berättar Urban Allard, men eftersom de flesta inte kopplar ihop det med tandläkarbesöket så kommer det aldrig fram till socialstyrelsen. Folk antar att de fått influensa eller nån annan sjukdom, få tänker blodförgiftning på grund av tandläkarbesöket.
För en frisk person behövs ingen behandling, han eller hon tillfrisknar snabbt av sig själv. Men för den som till exempel lider av hjärtfel kan en blodförgiftning leda till döden, vilket faktiskt också har hänt, säger Urban Allard. Det är därför viktigt att tandläkaren frågar sina patienter om de är fullt friska innan behandling påbörjas.
Den tandläkare i norra Örebro län som anmält sig själv till socialstyrelsen har förbättrat sin skriftliga redovisning i journalerna efter händelsen med den blodförgiftade patienten.