1 av 2
Lina Höög, Felicia Engvall och Josefin Gimling tycker förslaget om sommarkurser är intressant. Foto Marie Hansson/P4 Örebro.
2 av 2
Örebro universitet har inte möjlighet att hålla sommarkurser menar Jens Schollin, rektor. Foto Marie Hansson/P4 Örebro.

Arbetslösa universitetsstudenter skulle behöva sommarkurser

"Alla de här människorna har en otrygg försörjning"
1:47 min

Saco:s studentråd vill att Örebro universitet erbjuder sommarkurser så att studenter kan försörja sig med studielån.

När universiteten stänger för sommaren ökar arbetslösheten bland unga i Örebro län i snitt med närmare fem procent. Det kan vara svårt att få sommarjobb, så studenterna Josefin Gimling, Gustav Östlund och Lina Höög tycker att förslaget är intressant.

– Jag tycker det är ett vettig förslag att det finns alternativ för dem som inte kan hitta arbete, menar Josefin Gimling.

Gustav Östlund har sökt sommarkurs i år och hamnade på plats runt 500.

– Det finns helt enkelt inte så mycket jobb längre, tror Gustav.

– Jag känner mig ganska trött efter en termin. Så, ja - för att kunna försörja sig, men jag tror inte intresset är så stort, menar Lina Höög.

Sen ett antal år erbjuder högskolorna och universiteten få eller inga sommarkurser, kurser som arbetslösa skulle kunna få studielån för, menar Johannes Danielsson, ordförande för Saco Studentråd.

– Att högskolan mer eller mindre stänger igen under sommaren innebär att alla de här människorna har en otrygg försörjning under tre månader om året.

Erbjuder universitetet sommarkurser som går att använda till en ordentlig examen skulle det också öka genomströmningen i högskolan.

– Om man ger studenter möjlighet att plugga under sommaren kan man komma ut tidigare från högskolan och börja jobba med sitt riktiga jobb och betala skatt, säger Johannes Danielsson.

Örebro universitet har idag ett högt söktryck. Jens Schollin som är rektor menar att man med dagens resurser inte har råd att erbjuda sommarkurser.

– Vi fyller med råge våra utbildningar och skulle kunna ta in många fler, men det får vi ju inte för regeringen.

Om staten däremot gav pengar gillar Jens Schollin idén om att studenterna skulle bli klara fortare med sina utbildningar.

– Det här skulle faktiskt öka studenternas möjlighet att snabbt komma igenom sina studier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".