Båtar kan få problem på grund av miljöfarligt bottenslam i Hemfjärden

Förra året skulle farleden i Hemfjärden i Hjälmaren ha muddrats. Men så blev det inte. Miljögifter i bottenslammet satte stopp. Samma sak gäller i år och årets båtsommar kan få problem.

– Får vi en mycket varm sommar och lågt vattenstånd kan det bli problem när till exempel en turistbåt och segelbåt möts, säger Gösta Eriksson på tekniska förvaltningen på Örebro kommun.

Förra årets ansökan från Örebro kommun om att göra en mindre muddring av delar av farleden ut till Ässundet stoppades av tillsynsmyndigheter.

Anledningen var prover som visade på höga halter av miljögifter i sjöbotten. Det handlar om bland annat om PCB och rester av numera förbjudna båtfärger. Färgerna klassas av Naturvårdsverket som ett av de giftigaste ämnen som människan släppt ut.

Inte heller denna sommar blir det någon mindre muddring eftersom nya prover måste tas. Provsvaren beräknas komma innan midsommar. Enbart proverna kostar hälften av den budget på 400 000 kronor som finns avsatt för muddringen.

Det finns också planer på en mer omfattande muddring av den grunda farleden. Den beräknas till 20 miljoner kronor. Den kalkylen förutsätter att muddermassorna kan dumpas i form av konstgjorda öar på annat håll i Hjälmaren.

Men om proverna visar på en hög halt av miljögifter så klassas massorna som miljöfarligt avfall och måste deponeras på land. Det skulle så fall öka kostnaderna med runt 10 miljoner kronor.

Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".