Ett av de hus som ska renoveras är Grönbo bygdegårdsförenings lokal i Lindesberg.

Pengar från Boverket ska rusta föreningslokaler

Sveriges allmänna samlingslokaler ska få en upprustning. Det handlar både om att öka tillgängligheten och göra lokalerna mer miljöanpassade och tidsenliga. Och några av de lokaler som ska rustas finns i Örebro län.

Säkert har du befunnit dig i en allmän samlingslokal kanske både en och flera gånger i ditt liv. Men kanske inte tänkt så mycket på vad det är för lokal och varför den finns.

Men lokalerna har funnit som begrepp sedan 1940-talet, och det handlade då om att se till att människorna i de på den tiden så starka folkrörelserna och föreningarna fick någonstans att hålla sina möten.

Samlingslokalerna spelade sedan en viktig roll som samlingspunkter när 1970-talets förorter byggdes.

Men många lokaler är slitna, och behöver rustas. Och nu har alltså Boverket delat ut pengar till totalt 69 byggnader för att öka tillgängligheten, göra dem mer miljöanpassade och höja standarden.

Tre av lokalerna återfinns i Örebro län, och det är följande föreningars lokaler... IOGT-NTO i Karlskoga, Nolsokna byalag i Karlskoga och slutligen Grönbo bygdegårdsförening i Lindesberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".