Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre blommor i Hallsbergs kommun i sommar

Publicerat söndag 9 juni 2013 kl 11.02
Per Runfeldt: "Måste rätta oss efter besluten"
1:28 min
1 av 4
Ingrid Grevillius, som gjort blomsterarrangemangen, och enhetschef Per Runfeldt. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
2 av 4
Blommor som ska till Vretstorp. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
3 av 4
Blomsterfat som ska placeras ut i Hallsbergs kommun. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
4 av 4
Blommor till Sköllersta. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

I Hallsbergs kommun pågår ett stort arbete med att spara pengar, något som påverkar invånarna i både stort och smått. En förändring är att sommarblommorna blivit färre. Det säger Per Runfeldt, som är enhetschef för gata, park, vatten och avlopp i Hallsberg.

– Jag tycker det blir ganska fint ändå. Vi har tagit bort lite blomsterurnor på den offentliga marken, ungefär en fjärdedel. Men genom de centrala delarna är det fortfarande kvar, och i småorterna kommer det också finnas, säger Per Runfeldt.

Ett femtiotal stora blomsterarrangemang ska placeras ut i Hallsbergs kommun nu till sommaren, men det är ändå en minskning jämfört med förra året. Kommunen har sparat in 30 000 kronor på inköp av blommor, och sen går det ju åt lite mindre till driften också när antalet minskar, konstaterar enhetschef Per Runfeldt.

En mängd besparingar
Hittills i år har en stor mängd besparingar gjorts. Bland annat har tiden minskats för de äldre som får hjälp av kommunen. Städtiden har till exempel minskats från en och en halv timme var tredje vecka till en timme var tredje vecka, och tiden för att handla har halverats.

En del personal har dragits in, både inom skola och äldreomsorg, och taxor och avgifter har höjts.

I Hjortkvarn ska ju skolan läggas ner, och det är meningen att två fritidsgårdar i Hallsberg ska bli en.

30 miljoner ska sparas
Totalt ska 30 miljoner kronor sparas i år. Och nästa år lika mycket till. Det kommer märkas när gräset inte klipps överallt, berättar Per Runfeldt, som är enhetschef för gata, park, vatten och avlopp.

– Vi kommer övergå till att klippa med slaghack bara två gånger om året.

Vad sparar ni på det?

– Vi räknar med att vi spar ungefär 100 000 kronor på det. Jag som vill göra så fint som möjligt tycker inte att det är så roligt, men vi måste ju rätta oss efter de politiska beslut som fattas, säger Per Runfeldt på Hallsbergs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".