Helene Ryd i Pålsboda gillar inte att Hallsbergs kommun drar sig ur Familjens hus. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Kommunen drar sig ur Familjens hus i Pålsboda

Kyrkoherden: "Det slår emot verksamheten"
1:58 min

Hallsbergs kommun överger Familjens hus i Pålsboda. I stället ska de satsa på Familjens hus i  centrala Hallsberg. Men det känns inte bra för Helene Ryd, som bor i Pålsboda. Hon har gillat samarbetet mellan kommunen, vårdcentralen och kyrkan.

– De ser ju barnen på ett helt annat sätt, om man har både vårdcentralen, skolan och kyrkan ihop. Och barnen får ju bättre förtroende för alla, säger hon.

En specialpedagog och en förskollärare försvinner från Familjens hus i Pålsboda när kommunen inte längre vill satsa på verksamheten.

Kyrkoherden besviken
Tråkigt, tycker Helene Ryd i Pålsboda, och även kyrkoherde Kenneth Wachenfeldt i Sköllersta församling.

– Ja, jag känner mig väldigt ledsen, för under den tioårsperiod som vi har hållit på så har vi upparbetat en väldigt fin verksamhet tillsammans med kommunen. Och utan ett ord till förklaring så säger kommunen upp avtalet.

Har ni inte fått veta varför?

– Inte ett ord. Vi blev väldigt ställda när bara brevet kom med det uppsagda avtalet, säger Kenneth Wachenfeldt.

Siw Lunander är socialdemokrat och ordförande för Kultur- och Utbildningsnämnden. Hon beklagar om det brustit i informationen, men säger att kommunen i stället tänker satsa på Familjens Hus i Hallsberg och låta utbildningar och verksamhet utgå därifrån.

– Det är väl alltid olyckligt när man lägger ner verksamheter, men nu har ju inte jag facit hur det kommer se ut i fortsättningen. Om Hallsberg kommer åka ut och ha föräldrautbildningar i de andra orterna så kanske det ger en bättre verksamhet, säger hon.

Kyrkan jobbar vidare
Kyrkan kommer ändå jobba vidare i Pålsbåda, och försöka så gott det går att ha öppen förskola och andra verksamheter utan kommunens hjälp, säger kyrkoherde Kenneth Wachenfeldt. Men nåt kommer saknas.

– Ja, det är ju den kunskapen som en specialpedagog och en erfaren förskollärare har haft. Det är klart att vi kommer sakna det jättemycket, men det får bli så. Tyvärr, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".