Alléskolan i Hallsberg, en av skolorna där det kan bli besparingar. Foto Marie Hansson P4 Örebro.

Oro över skolans framtid när Hallsbergs kommun ska spara

Lärarförbundet i Hallsbergs kommun märker av besparingarna. Många hör av sig till fackförbundet och undrar hur det kommer bli när kommunen ska spara 30 miljoner kronor i år och lika mycket nästa år.

Det berättar Lärarförbundets ordförande Anette Björsson.

– Ja, jag är jättebekymrad, för man känner oron och ser alldeles för många böjda nackar och en frustration. Man vill ju självklart göra ett bra, professionellt jobb som lärare, men man känner att förutsättningarna inte är de bästa. Det tar på alla. Man har ju lagt en besparing på både läromedel och tjänster så det blir ju konsekvenser av det, säger hon.

Förvaltningschefen Anders Öberg är också oroad. Han berättar att oron togs upp redan inför årets besparingar, eftersom det redan då märktes att personalen pressades hårt. Nästa år ska Hallsbergs kommun spara lika mycket till. Hur den besparingens ska gå till är ännu inte klart. Förvaltningarna samlar in förslag och ska redovisa dem för politikerna i höst.

Det är viktigt att noga följa effekten av besparingarna menar både Anders Öberg och lärarförbundets ordförande, Anette Björsson

– Ja, framförallt måste man vara på tå med att hela tiden titta på organisationen, vad händer med sjukstatistik och så vidare, och sätta in tidiga åtgärder. Lyssna på medarbetarna, för många gånger har medarbetare kloka lösningar när man har problem. Sen måste man vara väldigt snabb om man märker att det behövs stödinsatser, säger Anette.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".