Bengt Asplund, teknisk chef visar listan på alla vattenläckor, Göran Lunander, vd för Futurum är bekymrad. Foto Marie Hansson P4 Örebro.

Akut underhåll av Örebroskolor kräver minst halv miljard kronor

"Beklagligt att det gått så långt"
1:23 min

Underhållet av skolor och förskolor i Örebro är rejält eftersatt. Prislappen bara för yttre underhåll ligger på 500 miljoner kronor. Den beräkningen gör det kommunala fastighetsbolaget Futurum.

Ett av objekten som man fått jobba mycket med är Rostaskolan. Lågstadiet är i så dåligt skick att allt måste rivas, berättar VD Göran Lunander.

– Här har vi en gammal skola som är byggd på 50-talet och egentligen är helt slut. Fukt i plattan, taken och fönstren är dåliga, värmesystemet är slut.

Rostaskolan är bara en i raden av skolor där omfattande renoveringar behöver göras. Kök som är helt slut, stammar som aldrig blivit bytta och tak som läcker in, det första verksamhetesåret hade Futurum över 100 takläckor. Göran Lunander är förvånad över byggnadernas tillstånd.

– Det är beklagligt att det har gått så här långt.

En del av underhållskostnaden går på fastighetsbolagets löpandet budget, men all annat innebär en kostnadsökning för Örebro kommun.

– Går man in och bygger om en skola, som Lundbyskolan som vi gör just nu, där blir det en driftkostnadsökning i form av höjda hyror för Örebro kommun, säger Göran Lunander på Futurum.

Men Göran Lunander tror inte att det kommer räcka, Futurm måste kanske ta ett lån för att klara av att göra de mest akuta åtgärderna mot skolor och förskolor i förfall, eller be kommunen om mer pengar.

– Vi upptäcker nya saker hela tiden. Vi har en ägare och det är Örebro kommun, räcker inte våra medel får vi gå till vår ägare och fråga hur vi ska hantera det, menar Göran Lunander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".