1 av 2
Fuktskador i Brickebackens skola. Foto: Jaber Fawas
2 av 2
Lena Baastad, (S). Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro.

Inga nya pengar till försummat skolunderhåll i Örebro

"Klarar det inom sin ram"
1:25 min

Örebro kommun har satsat 100 miljoner kronor på att rusta skolor och förskolor, men mer pengar lär det inte bli.

Som vi berättade i morse tycker fastighetsbolaget Futurum att det behövs 500 miljoner kronor för att åtgärda de mest akuta skadorna. Byggnader har i decennier fått stå tillbaka för andra verksamheter.

Men kommunledningen tänker inte lägga mer pengar menar Lena Baastad, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande.

– Under den närmaste 4-5 årsperioden kommer Futurum kunna beta av den här underhållsskulden. Man gör ju väldigt stora både underhålls- och investeringsåtgärder, säger Lena Baastad (S).

Många skolor och förskolor i Örebro har mer eller mindre stått och förfallit i årtionden. Köken är slut, tak, väggar och bottenplattor är fuktskadade och stammarna borde dragits om för länge sen, något som generationer av ansvariga politiker få ta på sig.

– Varje politiker, oavset om du 70-80- eller 90-talet iser att vi har bara en påse med pengar och den får vi fördela så klokt det bara går.

Rätt nyligen startade Örebro kommun fastighetsbolaget Futurum för att bland annat ta tag i just försummat underhåll, bolaget fick 100 miljoner i en klumpsumma för att rusta och alla nya myndigheteskrav på tex ett skolkök. Pengar som vdn Göran Lunnander tror inte kommer räcka.

– Vi har en ägare, räcker inte de medel vi har så får vi gå till vår ägare, Örerbo kommun.

Renoveringar ger ju också inkomster till Futurum i form av höjda hyror, Lena Baastad, kommunstyrelseordförande menar att Futurum får klara sig med de pengar man fått.

– Än så länge så klarar Futurum det inom sin ram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".