Robert Mörk, S, Landstingsråd.

Protester mot avgift på andningsmask

Robert Mörk: "Det ser olika ut med patientavgifter"
1:36 min

Det är för mycket pengar för patienter med låg inkomst. Det hävdar handikappföreningar i Karlskoga som nu protesterar mot den nya avgiften för en mask som hindrar andningsupphåll under sömnen.

– Det här är alltså en fråga som hör till budgetbeslutet inför 2012 och då var det för att få en budget i balans. Vi gjorde den bedömningen att det var sådant område där man skulle kunna ha en avgift, det var alltså för att minska kostnaderna för landstinget, säger landstingsrådet, Socialdemokraten Robert Mörk.

Beslutet om en avgift för andningsmasken fattades förra året, men infördes först i april i år. Tidigare har detta hjälpmedel varit gratis för patienter som fått diagnosen sömnapné, alltså problem med andningsuppehåll under sömnen.

Tolv handikapporganisationer i Karlskoga har skrivit ett brev till landstinget. Avgiften på 100 kronor i månaden, alltså 1200 kronor om året, är för stor för dom med låg inkomst och har man fått en diagnos av läkare så ska andningsmasken vara gratis, hävdar föreningarna.

Landstinget i Örebro är inte ensamt om att ta betalt för detta hjälpmedel. Dalarna och Sörmland har samma avgift. I Västmanland gäller en engångsavgift på 500 kronor. I en del landsting är andningsmasken gratis, medan den i till exempel Östergötland kostar 1800 kronor om året. Kostnaden för patienten är alltså beroende i vilket landsting man bor.

– Vi kan alltid ha uppfattningar om att hälsosjukvården är orättvis, att det ser olika ut med patientavgifter och det ser olika ut med avgifter för olika hjälpmedel, säger landstingsrådet, socialdemokraten Robert Mörk som anser att beslutet var riktigt när det fattades 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".