Telia Sonera får en ny vd. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Örebroare blir ny vd på Telia

Johan Dennelind har utsetts till ny vd för Telia Sonera.

Han får bland annat uppgiften att lotsa bolaget genom utredningen om korruptionsmisstankar i Uzbekistan.

"Jag är mycket stolt över att ha fått det här förtroendet av styrelsen och jag är mycket glad och ödmjuk inför denna nya utmaning. Telia Sonera är i dag en av Europas ledande telekomoperatörer med en stor internationell närvaro och jag ser fram emot att leda bolaget under nästa utvecklingsfas", säger Dennelind i ett skriftligt uttalande på söndagskvällen.

Han är 43 år och är just nu vd på konkurrenten Vodacom. Men den 1 september i år tillträder han sitt nya jobb.

Lars Nyberg, bolagets förra vd, avgick i februari i spåren av de ännu framrullande uppgifterna om mutor och korruption kring affärerna i Uzbekistan. Den härvan fortsätter att plåga bolaget och blir nu en surdeg för Dennelind att ta tag i.

Han har en examen från Örebro universitet och även utbildning i Storbritannien. Han har tidigare, i flera år på 1990-talet, arbetat på Telia AB. Han har även bland annat arbetat på Telenor, dels som marknadsdirektör, dels som vice vd för verksamheten i Sverige.

Den tillförordnade vd:n Per-Arne Blomquist fortsätter leda bolaget fram till den 1 september. Därefter återgår han till posten som finansdirektör.

En presskonferens ska hållas på måndagsmorgonen på Telia Soneras huvudkontor i Stockholm. Där ska Dennelind, Blomquist och styrelseordförande Marie Ehrling medverka. Innan dess lämnar bolaget inga ytterligare kommentarer.

Ehrling pekar på Dennelinds långa internationella erfarenhet i branschen.

"Med Per-Arne Blomquist som nu återvänder till sin roll som vice vd och finansdirektör garanterar vi kontinuitet i verksamheten samtidigt som Johan Dennelind också ger en nystart ", skriver Ehrling.

TT

Fakta: Telia Sonera

  • Den 1 januari 2003 gick svenska Telia ihop med den finska teleoperatören Sonera.
  • Nu har Telia Sonera verksamhet i 17 länder: Azerbajdjzan, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Kazakstan, Lettland, Litauen, Moldavien, Nepal, Norge, Ryssland, Spanien, Sverige, Tadzjikistan, Turkiet och Uzbekistan.
  • Under första kvartalet i år hanterade bolaget drygt 182 miljoner abonnemang.
  • Telia Sonera hade under det kvartalet 27 211 anställda, varav 44 procent var kvinnor.
  • Under senare tid har den mesta av medieuppmärksamheten kring Telia Sonera handlat om mut- och korruptionsmisstankar kring affärer i forna Sovjetstater, främst Uzbekistan.
  • Minst tre nuvarande eller tidigare chefer på Telia Sonera har delgivits misstanke om mutbrott.

Källa: Telia Sonera (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".