Oskar Klerne och Tilde Lindberg har precis matat sina höns och skördat sin åker. En helt vanlig dag för dem som spelar Hay Day. Foto:Ulrika Lindahl/Sveriges Radio Örebro

Bondgårdsspel är nya flugan bland unga i Örebro

"Nu skulle jag vilja besöka en riktig bondgård"
4:02 min

Inga vapen, inga monster och inget krig. I stället handlar det om att mata kycklingar, att mjölka kor och att få säden att växa i det nya spel som sysselsätter många unga i Örebro.

Oskar Klerne och Tilde Lindberg i Örebro visar hur spelet går till. När hönsen lägger sig på rygg så vet man att de är hungriga. Då måste de få mat och för att de ska få mat så måste säden och majsen skördas och omvandlas till foder.

Och sen ska grisarna matas och korna mjölkas. Katten vill ha mjölk och grönsakslanden måste skötas. Det här spelet är på många sätt annorlunda mot de stridsspel som annars är vanliga bland unga.

– Det här är ett mycket lugnare spel. Ett vänskapsspel, säger Tilde Lindberg.

Och spelet har också fått henne att bli nyfiken på hur det fungerar på en riktig gård.

– Jag skulle vilja veta om det liknar spelet, säger hon.

Och det här intresset kring spelet Hay Day är något som Lantbrukarnas riksförbund nu kan använda. Marie Lönneskog Hogstadius är barn- och ungdomskommunikatör för LRF i Örebro län.

– Det finns en positiv bondtrend just nu och den når hela vägen ner till barnens lek, säger hon.

Även om spelet inte är helt verklighetsförankrat så tror hon att det kan väcka tankar om hur maten blir till.

– Och vi märker ett ökat intresse. Bland annat är det allt fler skolor som hör av sig och vill hitta gårdar som de kan besöka, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".