Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Lennart Bondeson, KD. Foto Marie Hansson, P4 Örebro.
2 av 2
Anders Åhrlin, M i Örebro. Foto: Marie Hansson, P4 Örebro.

Fattiga familjer ska bli färre i Örebro

"Viktigast att föräldrarna får sysselsättning"
1:29 min

I valet var fattigdom bland barn en stor fråga, så nu presenterar fem partier i Örebro kommun en handlingsplan för familjer som har det svårt ekonomiskt.

– Allra viktigast är att föräldrarna får sysselsättning så att man inte lever i utanförskap, det säger Lennart Bondeson, kristdemokraterna som varit ledare för gruppen som jobbat fram förslagen.

Runt 4500 barn i örebro kommun beräknas leva i familjer där man har betydligt mindre pengar och möjligheter än andra.

Politikerna kommer nu med konkreta förslag på hur de ska få det bättre, det handlar till exempel om fler komjobb, platser på vuxenutbildning och generösare öppettider på fritids.

En del av förslagen, som rätt till heltid i kommunen kostar pengar, Lennart Bondeson menar att förslagen kommer vara prioriterade.

– Den här handlingsplanen kommer få extra stor tyngd inför budgetarbetet.

Moderaterna och folkpartiet har valt att hoppa av handlingsplanen att bekämpa fattigdomen bland barnfamiljer. Anders Åhrlin, moderaterna tycker man behöver tänka bredare.

-Jag tycker planen har för liten omfattning. Vi behöver diskutera barn som far illa i familjer kopplade till droger till exempel. Det är inte tillräckligt.

Handlingsplanen mot fattigdom kan kännas teoretisk, Lennart Bondeson, kristdemokraterna tycker ändå att den är ett bra redskap.

– Jag tror att det kommer få effekter, men det är ju fram på lång sikt. Vi ska halvera gruppen fram till 2020, det är en hög målsättning men också rimlig, hävdar Lennart Bondeson, (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".