Vårdcentral. Foto: Tomas Oneborg / SvD / Scanpix

Hällefors höjer avgifter för vård och omsorg

"Man har inte tidigare räknat med ett grundavdrag"
1:35 min

Hällefors kommun har tagit ut för låg avgift för vård och omsorg, men nu har det rättats till. Det innebär att invånarna från och med nu måste betala mer för vård och omsorg än de tidigare gjort.

Anna-Karin Bergstén, som är chef för omsorgsförvaltningen i Hällefors kommun, berättar att de har upphandlat ett nytt ärendehanteringssystem, som de börjat använda. De använder systemet när de gör fakturorna för vård och omsorg, och då upptäcktes att kommunen tidigare räknat fel. Grundavdraget ska beräknas på den taxerade inkomsten, men så har man inte gjort tidigare.

Hur mycket Hällefors kommun har förlorat på det här vet man ännu inte, säger Anna-Karin Bergstén. Inte heller hur mycket pengar det handlar om för varje enskild person, som nu kommer få högre räkning, från och med den här månaden. Det varierar från person till person.

Många har ringt och ställt frågor efter att de fått den nya, högre fakturan.

– Ja, det är klart, det blir alltid så när det blir ändringar. Jag sitter själv och tar emot samtal. Vi kommer titta igenom det här och återkoppla det i början på veckan, säger Anna-Karin Bergstén som är chef på omsorgsförvaltningen i Hällefors.

Reporter: Anna Björndahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".