En läkare kontrollerar blodtrycket med en blodtrycksmanschett. Foto:Bertil Ericson/Scanpix

Var tredje läkare är född utomlands

"Det finns ingen anledning att tro att de kommer bli färre"
1:45 min

Var tredje läkare i Örebro län är född utomlands och andelen utlandsfödda läkare kommer att öka de kommande åren.

Pensionsavgångar och underdimensionerad läkarutbildning gör att läkarbehovet ökar stadigt, enligt landstingets prognoser. Utlandsfödda läkare är en viktig del i lösningen av läkarbristen.

– I och med att vi får flera så kommer ju tillgängligheten att öka, vi får fler läkare och kommer att kunna bedriva vården enklare än vad vi kunnat gjort utan det här tillskottet. Utan de utlandsfödda läkare så hade det varit betydligt svårare än vad det är idag, säger Christian Törnqvist som arbetar med läkarrekryetring på Örebro läns landsting

Inom de kommande fem-sex åren kommer var fjärde läkare i Örebro län att nå pensionsåldern. Att ersätta dem är en stor utmaning. Många av läkarna som går i pension är specialistläkare och har stor erfaranhet som gör utmaningen ännu större, enligt landstingets prognoser.

Förutom de läkare som utbildas i Sverige siktar landstinget på att rekrytera läkare från andra EU-länder, men också läkare som kommer hit som flyktingar. Det finns också en hel del som utbildar sig till läkare utomlands och allt det här gör att andelen läkare med utländsk bakgrund ökar stadigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".