Alice Svensson och Mustafa Mouhammed Basil får hjälp med studierna av läraren Jenny Sörling på Adolfsbergsskolan. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro

Bara två kommuner i Örebro län erbjuder sommarundervisning

"När det fanns bidrag hade vi sommarskola"
1:35 min

Av länets 12 kommuner så är det bara två kommuner som har sommarskola. För två år sen togs det statliga stödet bort och med det försvann också möjligheten för många elever att läsa upp betygen.

I Örebro har elever på sex skolor fått möjligheten att gå på sommarskola och i Lekeberg startar sommarundervisningen på måndag.

I några av länets kommuner, som i exempelvis Degerfors, satsar man istället på att erbjuda eleverna möjligheten till extraundervisning under andra lov.

Statliga bidragen försvann
Men så här såg det inte ut för två tre år sen, då kunde kommunerna få statliga pengar och statsbidragen gjorde det möjligt att satsa på sommarskola säger Per Blom chef på barn och utbildningsförvaltningen i Karlskoga.

--När det fanns statliga bidrag så använde vi dem till att erbjuda eleverna i årskurs sju till nio sommarundervisning, säger han.

Men trots att man inte får några statliga pengar så bestämde Almby, Navet och Adolfsbergsskolan i Örebro att satsa på en gemensam sommarskola i år.

Uppmanad av läraren
Alva Eriksson i åttan på Almbyskolan blev uppmanad av sin lärare att plugga på sommarskolan för att få upp betygen i engelska och SO. I samma grupp som Alva har Alice Svensson gått. Hon har precis slutat åttan på Adolfsbergsskolan och menar att fördelarna med sommarskola är flera.

--När det är hela klassen är det så stökigt och man hinner inte med för man pratar med kompisar. Här sitter man och gör det man ska, säger hon. 

För två år sen togs det statliga stödet för sommarskola bort och med det försvann också möjligheten för många elever att läsa upp betygen. Ia Envall undervisningsråd på Skolverket berättar att man med bidraget ville ge stöd till elever som hamnat efter.

– Syftet var att stödja elever som inte nådde målen i grundskolan, säger hon.

Stor minskning
Bidragen infördes 2006 och fram till 2011 kunde alltså kommunerna få pengar till sommarskola. 2011 fick elva av länets tolv kommuner bidrag till sommarskola, nu två år senare när det statliga stödet tagits bort så är det bara är två kommuner i Örebro län som erbjuder eleverna möjligheten att läsa upp sina betyg under sommaren.

De uppföljningar som Skolverket gjort av sommarundervisningen visade bland annat att man lyckades förbättra studiemotivationen hos elever som halkat efter och lärarna upplevde att det var positivt och meningsfullt med sommarskola då man nådde elever som man kanske inte når annars.

Den bilden har håller Jenny Sörling med om. Hon är lärare i Örebro på Adolfsbergsskolan och har undevisat på deras sommarskola de senaste åren.

Små grupper och lugn miljö
Hon lyfter fram de små grupperna och den lugna miljön som det är på sommaren som framgångsfaktorer.

– Som ämneslärare i engelska och svenska är man van med stora klasser så det här är en lyx för mig, att ha tid för den enskilda eleven och verkligen kunna hjälpa i lugn och ro, säger Jenny Sörling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".