Hallsberg stoppar jobb med råttgift

Arbetslösa i Hallsberg som får jobba på kommunens arbetsmarknadsenhet, kan bli sjuka av sitt tillfälliga jobb. Det menar Arbetsmiljöverket efter en inspektion.

Det var i slutet av maj som Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen i Hallsberg, där kommunen tar emot arbetslösa som har svårt att få jobb på annat sätt. Där  utför de arbetsuppgifter åt andra, så kallade legojobb.

Uppgifterna är ofta monotona, till exempel att ta bort plastkorkar med hjälp av en avbitartång. Det skulle på sikt kunna leda till ohälsa på grund av "onödigt tröttande belastningar", menar Arbetsmiljöverket.

Enhetschef Per-Anders Thor tar kritiken på allvar, och säger att det ju inte är meningen att man ska få arbetsskador när man är på Arbetsmarknadsenheten och jobbar.

Han har redan stoppat ett jobb, som gick ut på att montera kapslar med råttgift. Det blir för dyrt att ordna med den ventilation som krävs för att arbetet ska vara säkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".