Joacim Gustafsson och Vilma Muhr med sonen Liam. Foto: Kalle Kovács/Sveriges Radio

Allt färre mammor ammar i Örebro län

"Problemet är att vi inte riktigt når ut"
1:44 min

Antalet ammande mammor blir allt färre i Örebro län. Barnhälsovårdens årsrapport visar på en tydligt nedgående trend i amning. Vilma Muhr är en av de som slutat amma sitt barn.

- Jag började amma och höll på i ungefär tre veckor innan jag märkte att det inte fungerade längre, säger den nyblivna mamman Vilma Muhr.

Sedan slutet av nittiotalet har antalet ammande mammor minskat för varje år i Sverige. Barnhälsovårdens årsrapport visar nu att endast 70,7 % av mammorna i Örebro län ammar längre än fyra månader vilket är färre än riksgenomsnittet som ligger på 75,6 %. Amningens betydelse varierar från barn till barn, däremot visar forskning att barnen som ammats mår bättre. barn som ammats bättre studieresultat och riskerar mindre andel hjärt-, kärl- och cancersjukdomar, menar Maria Lindh, vårdutvecklare på Barnhälsovården i Örebro län.

- Det är ett problem för att vi vet att amning är bästa maten för barnen och vi vill att så många barn som möjligt ska få möjligheten att ammas så länge som möjligt, säger Maria Lindh, vårdutvecklare på Barnhälsovården i Örebro Län. Hon menar också att de måste bli bättre på att ge stöd till mammorna i behov.

Nyblivna mamman Vilma Muhr menar att det blir för mycket fokus på amning och de som inte har möjlighet att amna glöms bort.

- Man borde bli bättre på att berätta vad det finns för möjligheter om man inte kan amma, säger Vilma Muhr.

Universitetssjukhuset i Örebro saknar, till skillnad från många andra sjukhus, en amningsmottagning där nyblivna föräldrar kan söka hjälp.

Barnmorskorna Jennie Kilstam och Etta Lewis Crowson har därför startat en privat amningshjälp i Örebro. Men den kostar pengar och det betyder att inte alla har råd att få den hjälp de behöver.

– Nej så är det förstås, ocj därför har vi försökt få vårdavtal med landstinget men vi har fått svaret att behovet inte finns. Men vi ser det här behovet varje dag, säger Etta Lewis Crowson.

Robert Mörk (S), landstingsråd, säger att landstinget har skjutit till pengar som ska användas till amningshjälp, men pengarna har lagts på primärvårdenb och barnavårdcentralerna istället för på en amningsmottagning.

--Det är viktigt att föräldrarna använder de resurser som finns och vågar fråga. Och det är också viktigt att vården informerar ordentligt om alla de svårigheter man kan möta som nybliven föräldrar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".