1 av 2
Foto:Scanpix.
2 av 2
Göran Berggren började med ekologisk mjölkproduktion för fem år sedan på sin gård utanför Nora. Foto:Ulrika Lindahl/Sveriges Radio Örebro

Andelen ekologiska kor högst i Örebro län

Mjölkbonde: Nu måste konsumenterna visa att de vill betala
1:27 min

Antalet kor i ekologisk produktion i Sverige har ökat med åtta procent sen 2011. Högst är andelen i Örebro län, här finns en tredjedel av alla kor i ekologisk produktion.

Under de senaste fyra åren har de ekologiska mjölkkorna ökat med 40 procent och de ekologiska köttkorna med 49 procent.

Nör Göran Berggren på Västra Sunds gård utanför Nora började med mjölkkor för fem år sedan så var det självklart att det var ekologisk mjölk han skulle producera.

– Det finns både ideologiska och ekonomiska skäl till det. Vi får ju lite mer betalt för den ekologiska mjölken, säger han.

Han tror att förklaringen till att andelen ekologiska kor är högre i Örebro län än i landet för övrigt är att de ekologiska böndena här kan hjälpa varandra och om en börjar och visar att det går så följer fler efter.

Men idag skulle han inte vilja råda någon att börja med ekologisk mjölkproduktion. Dels för att marknaden är mättad och för att priset på mjölken är för lågt.

– Jag skulle säga att det är katastrof. Jag var ute och åkte häromdagen och skulle köpa mig lite vatten att driva. En liter vatten kostar 17 kronor, men mjölken kostar bara 10 kronor litern. Om vi bara fick vattenpriset så skulle det vara jättebra. Nu handlar det om att konsumenterna måste visa att de vill ha den ekologiska mjölken och inte bara snackar, säger Göran Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".