Tybble Vårdcentral. Foto: Therese Selén/Sveriges Radio Örebro.

Nya regler på vårdcentraler ska ge bättre arbetsmiljö

"Vi får titta på hur vi kan göra med rekryteringsfrågorna"
1:39 min

Arbetsmiljöverket överväger att tvinga landstinget att tydligare berätta hur patienter som söker hjälp på vårdcentraler ska prioriteras. Anledningen är att myndigheten tror att det skulle kunna göra arbetsmiljön bättre för de anställda.

Karl G Bartoll som är chef för länets vårdcentraler är tveksam till om det är möjligt eftersom förutsättningarna för verksamheten varierar från dag till dag beroende på hur många som behöver hjälp och hur bemanningen ser ut.

Det är alltså Arbetsmiljöverket som har reagerat på hur de anställda på landstingets vårdcentraler runt om i länet, har det på sina jobb. Det handlar om totalt runt 1000 personer, bland annat läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster, som bara får mer och mer att göra. Till exempel ökar samtalen till vårdcentralerna med tio procent om året, samtidigt som det fortfarande är stor brist på allmänläkare.

Arbetsmiljöverket överväger nu att kräva att de anställda får skriftliga instruktioner om vilka arbetsuppgifter de ska välja bort när de inte hinner med. Men primärvårdschefen Karl G Bartoll tycker att de anställda får den hjälp de behöver med att prioritera av sina vårdcentralschefer.

På listan över tänkbara krav från Arbetsmiljöverket finns också att allmänheten ska infomeras om vårdcentralernas prioriteringar. Innan Arbetsmiljöverket bestämmer sig för om det verkligen ska bli ett krav, ska man nu först lyssna in hur landstinget ser på det.

Innan myndigheten har bestämt sig vill inte Karl G Bartoll säga om han tror att det skulle kunna förbättra arbetsmiljön för de anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".