Allmänna toaletter blev en trygghet. Foto: Carina Galanou/Sveriges Radio.

Toaletter blev tryggaste bostaden för missbrukaren Marie

Redan i tonåren fastnade Marie i alkoholmissbruk, och med åren blev drogerna tyngre och problemen större. Till slut stod hon även bostadslös.

– När det var riktigt riktigt illa, då drack jag allt med alkohol i, och då menar jag inte det man handlar på systembolaget. Det var T-sprit, hårspray, ytdesinfektion - sånt man tvättar kroppen med.

Marie som i dag är 50 år har större delen av sitt liv varit missbrukare. Hon har varit gift tre gånger och sambo två. Fyra av männen är döda idag, antingen av en överdos, en olycka i påverkat tillstånd, eller så har kroppen helt enkelt inte längre orkat med alla droger. Mitt i allt det här levde också Maries två barn.

Både full och påverkad inför barnen

– Det är det värsta, säger hon, det är absolut det värsta. Min son kallade mig för "koma" ett tag. Det var under tiden jag gick på Heroin. Så barnen har ju haft en otroligt frånvarande mamma.

När hennes yngste son togs om hand av myndigheterna och den äldste var stor nog att flytta till eget, sjönk skeppet helt för Marie. Bostadslösheten blev ett faktum.

– Jag blev vräkt ett och ett halvt år efter att barnen flyttat. Inte ens då kunde jag rycka upp mig.

Toaletter bästa bostaden

Som bostadslös gällde det att vara påhittig för att överleva. Det bästa var att lyckas komma in på en allmän toalett.

– Där hade jag ju både vatten, värme, toalett och så kunde jag låsa dörren. Allt det nödvändigaste för att kunna vila, jag kände mig trygg. Självklart begriper jag att man inte får bo kvar om man inte betalar hyran. Men man förhandlar med sig själv och kommer fram till att drogerna är viktigare.

Vi träffade Marie vid två tillfällen med tio års mellanrum. Hon berättar om ett liv med missbruk och om sveket mot de två barnen. Det här är den första av sju dokumentärer som vi sänder i P4 Örebro den här sommaren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".