Linda Dahl, sångerska och låtskrivare från Degerfors. Foto: Privat.

Gjorde dundersuccé med "Sommaren i city" - Linda Dahl minns 1991

"Folk skrek rakt ut - då fick man gåshud"
13 min

1991 var året då Degerforsbandet Angel fick en succé med "Sommaren i city". Linda Dahl som var bandets sångerska fick jobba bort sin Degerforsdialekt.

Linda var då 19 år och hette Jansson i efternamn. Hon och de andra tre jämnåriga tjejerna i bandet hade redan släppt en singel på engelska, när de fick erbjudandet att sjunga in låten som skulle visa sig bli en jättehit.

– Jag minns att första gången vi hörde låten började vi nästan att fnissa lite. Är det inte en lite töntig text: "Dina ögon var så blå..." 

Inte särskilt intresserade egentligen

Tjejerna var så där halvintresserade av låten, de tyckte att den var lite av en dansbandslåt. Men skivbolaget lyckades få dem att tänka om och ge låten en chans. Det beslutet visade sig vara helt rätt, det dröjde inte länge innan "Sommaren i city" spelades överallt. 

– Till slut visste vi att: Oj, nu körs den här i hela Sverige.

Låten blev en kultlåt, fortfarande är det många som känner igen den och på somrarna spelas den flitigt på radion. Linda själv är lite trött på den, men har å andra sidan många bra minnen från den tiden.

Popstjärnestatus i folkparkerna

– Jag får fortfarande en lite pirrig känsla i kroppen när jag hör låten. Vi hade otroligt kul, fram förallt tjejerna i bandet. Vi åkte runt i hela Sverige och spelade i varenda folkpark. Folk stod och skrek, det var lite av popstjärnefeeling.

– Just den känslan när introt kom på "Sommaren i city" skrek folk rakt ut -  då fick man gåshud.

Speciella händelser

Samtalet med Linda ingår i vår serie Sommarsamtal. Matias Holm träffar människor, kända och mindre kända, men alla med anknytning till Örebro län.

Det handlar om en speciell händelse i deras liv, något som har gjort skillnad för dem, som har stuckit ut, som har format dem till de personerna de är idag. En del händelser går långt bakåt i tiden och andra hände relativt nyligen.

Vi kommer den här sommaren att få träffa nio olika människor i Sommarsamtal.

Tidigare publicerade samtal:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".