1 av 3
Ann Hermansson-Alm är distriktschef på Öbo med ansvar för Vivalla. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio Örebro.
2 av 3
Renovering av Visgatan i Vivalla. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio Örebro.
3 av 3
Renovering av Visgatan i Vivalla. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio Örebro.

Renovering av Vivalla igång

"Vi har inte hunnit göra jättemycket nu innan semestern"
1:35 min

Byggföretaget Skanska har krav på sig att anställa arbetslösa när de ska utveckla stadsdelen Vivalla. Arbetet är nu igång, men än så länge är det bara fyra personer som fått anställning eller praktikplats.

– Den här bygglovsprocessen och väntan på startbesked har ju dragit ut på tiden så att i slutet på maj så har vi dragit igång lite sakta. Så vi har ju inte hunnit göra jättemycket nu före semestern utan det kommer dra igång ordentligt nu i början av augusti, säger Ann Hermansson-Alm, distriktschef på Öbo med ansvar för Vivalla.

Projektet, att rusta upp och utveckla stadsdelen Vivalla, kommer att kosta 600 miljoner kronor och vid upphandlingen så prövade Örebrobostäder ett nytt grepp. Man ställde krav på Skanska, som vann upp handlingen, att de var tvungna att skapa jobb åt arbetslösa i Vivalla.

Hittills har man bara lyckats sysselsätta fyra personer, men målet är högre.

– Det är mellan 50 och 80 personer under projektets löptid, men jag kan inte se några problem med att uppfylla det här långsiktiga målet vi har, säger Ann Hermansson-Alm.

Projektet sträcker sig över fyra till sex år och i nuläget har rivning och renoveringsarbetet börjat på Visgatan i Örebro.

Av de fyra som fått sysselsättning har en fått praktik på en arkitektfirma, en jobbar med städning och en annan har fått en praktik som handlar om rivningsarbete.

Said Nor vara den första personen som fick anställning genom projektet och han jobbar idag som byggnadsingenjör.

– Jag har varit med och ritat en del av husen som ska byggas där borta och det handlar om konstruktion, att räkna på om husen håller, säger Said Nor.

– Jag tycker att satsningen är jättebra.

Reporter Pontus Kinnander
pontus.kinnander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".