1 av 2
Börje Larssons biljett. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Börje Larsson på sin altan i utkanten av Örebro. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio Örebro.

Felstavning kan innebära inställd resa

"Jag tycker ju att det är helt galet alltså"
1:43 min

Att stava fel på sitt namn när man köper en flygbiljett kan innebära att man får köpa en helt ny. Börje Larsson, från Örebro, bokade en biljett till Thailand men tryckte på fel knappar på sin dator.

"Jag tycker ju att det är helt galet alltså"

Börje Larsson bokade sin biljett under midsommarhelgen och märkte tidigt att han råkat stava fel. Han hade råkat skriva hans mellannamn Sixten med Y istället för T och sitt efternamn Larsson med T istället för R. I båda fallen handlar det om bokstäver som sitter intill varandra på tangentbordet.

Och då biljetten ska säga samma namn som passet så är det viktigt att man stavar namnet rätt, så Börje ringde till kundservice på Travelpartner.se, hemsidan han hade bokat biljetten igenom.

– Jag satt med min mobiltelefon i en timme för att komma fram till kundtjänst och de vägrade att ändra. Då frågade jag henne om vad fan jag skulle göra. Hon svarade att jag fick chansa på att komma med annars fick jag köpa en ny biljett, säger Börje Larsson.

På Travelpartner.se varnar man för att stava fel på sitt namn vid bokningen då det kan vara svårt att ändra. Ralph Axelson är ansvarig för hemsidan och menar på att det inte är dom som resebyrå som krånglar.

– I flygbolagens system i vissa fall så går det inte att ändra namnen. Då kan man behöva köpa en ny biljett eller att konsumenten inte kommer iväg på resan, säger Ralph Axelson på Travelpartner.se.

Efter att P4 Örebro tog direkt kontakt med det aktuella flygbolaget så löste det sig. Börje Larsson kommer att flyga till Thailand på torsdag. Men Ralph Axelson menar att det är viktigt att kontrollera stavningen på sitt namn några extra gånger då det här fortfarande inträffar ganska ofta och kan innebära att det inte blir någon resa.

– Det är säkert någon gång per vecka i alla fall och de flesta fallen går att lösa men ibland blir det stopp, säger Ralph Axelson på Travelpartner.se.

Reporter: Pontus Kinnander
pontus.kinnander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".