1 av 4
Madeleine Lindqvist och Martin Möller. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio.
2 av 4
Även ett stort område av hallon ryms på gården. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio.
3 av 4
Försäljningspremiären bjuder på sallad, slanggurka och tomat. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro.
4 av 4
Ingrid Bengtsson framför sin nyöppnade gårdsbutik. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio.

Häftigt regn sabbade jordgubbarna

"Det är vädret som till syvende och sist bestämmer"
5:31 min

Fjolårets häftiga sommarregn totalförstörde jordgubbsodlingen. För Madeleine Lindqvist och Martin Möller, som driver den drabbade gården strax utanför Storå, blev de fördärvade bären ett hårt slag mot verksamheten.

– Det är jättetrist, det är många kunder som har plockat jordgubbar här i flera år som har blivit snopna och förvirrade när jag berättar att det inte blir några jordgubbar i år, säger Madeleine Lindqvist.

Madeleine Lindqvist och Martin Möller driver sen åtta år tillbaka en gård med möjlighet till självplock i Ingelshyttan, strax norr om Storå. Samtliga bär och grönsaker som odlas på det flera hektar stora området har en gemensam nämnare. Allt är ekologiskt.

Förra sommarens häftiga regn satte dessvärre sina spår. Kombinationen av en vattenmättad odling och en mycket sen tjällossning gjorde att planterna inte orkade växa färdigt.

– Vi insåg det ganska sent i våras att det inte skulle bli några jordgubbar. Vi har ingen erfarenhet av så pass mycket regn sen innan. Men vi jobbar med dränering och täckdikning så i framtiden kommer det bli bättre, säger Martin Möller.

Men både Madeleine och Martin håller humöret uppe. Även om jordgubbarna gick ett trist öde till mötes, finns det andra delar av odlingen som växer fint. Slanggurka, tomat och sallad fanns uppdukat på bordet, lagom till försäljningsstarten i dag. 

– Alla grönsaker ser bra ut i år, vädret hittills har varit lysande. Väldigt fin sallad tycker jag, säger Martin Möller. 

Efter vår vistelse på självplocksgården åkte Boulevard vidare till Bäcktorp, på gränsen mellan Lindesberg och Ljusnarsberg. Där träffade vi Ingrid Bengtsson som alldeles nyligen öppnat en gårdsbutik med närproducerat och ekologiskt nötkött. Den intervjun kan du lyssna till här nere.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".