Lovar garanti på reparationer med begagnade bildelar

Bilägare som får sin bil reparerad med begagnade bildelar får en garanti på delarna. Det säger Länsförsäkringar med anledning av kritiken som vi rapporterat om tidigare.

Som vi rapporterat tidigare ska krockskadade bilar, som är minst tre år gamla, i första hand repareras med gamla, billiga bildelar. Försäkringsbolagen ställer större krav på verkstäderna att söka efter reservdelar på skroten. 
Försäkringsbolagen vill hålla nere kostnaderna och anser att det också skonar miljön.
Försäkringsbolagen säger att kunden får en garanti på de begagnade delarna.  Och för att det ska bli rätt begagnade delar finns det ett samarbete mellan försäkringsbolagen och exempelvis bilskroten.
Christina Wilhelmsson är skadechef på Länsförsäkringar Bergslagen:
-Bilskroten ska tillhandahålla delar som är i ett gott skick. En bagagnad dörr som byts ut har ju lite rost eller är lite skadad. Den går inte att ersätta med en exakt likadan. Men den kommer att få nytt rostskydd och rätt färg och många gånger bli bättre än den som var från början.
Christina Wilhemsson säger att en bilägare varken ska komma i ett bättre eller sämre läge än innan skadan. 
Att ersätta delar med begagnade delar gör också att försäkringsbolagen kan hålla nere premierna, vilket gynnar alla, menar Christina Wilhemsson.