Nya fotbojor kommer till hösten. Foto:Scanpix

Koll på detaljer med ny GPS-fotboja

"Vi kan se vilken väg klienten tar"
1:43 min

Till hösten kommer Kriminalvården att använda nya fotbojor som är utrustade med GPS på flera anstalter i landet.

Med den nya så kallade GPS-fotbojan kan kriminalvården ha bevakning på detaljer i den dömdes vardagsliv som dagens fotbojor inte klarar av.

– Man kan sätta på en GPS-fotboja och se en klients alla rörelse, så får vi en tracking på att den här vägen tog han till jobbet och den här vägen tog han tillbaka. Det gör att vi kan snåla in utrymmen och säga att här får du åka, här får du inte åka, säger Fredrik Wilhelmsson, förvaltningschef på Kriminalvården.

Den fotboja som kriminalvården i dag använder ger signaler om och när en person befinner sig i bostaden. Med den nya GPS-fotbojan kan man även följa personens rörelse efter att man lämnat bostaden.

Till hösten kommer ett 30- tal GPS-fotbojor att användas på landets anstalter och frivårdsenheter. Och det här kommer på sikt att leda till att fler beviljas fotboja, tror Kriminalvården.

GPS-fotbojor ska användas till de som har permission eller avtjänar de sista månaderna av sitt straff men dagens fotbojor erbjuds även till de som är dömda till högst sex månader.

– Vi har testat dem på oss själva först, jag har faktiskt själv gått fem månader men en GPS-boja så jag vet hur den fungerar. Det kommer dels att bli utslussningsklienterna men det kommer också att användas på dem som får permission från fängelse. De som alltså är ute 8 timmar, 24 timmar och sedan kommer tillbaks till fängelse, säger Fredrik Wilhelmsson, förvaltningschef på Kriminalvården.

Enligt Fredrik Wilhelmsson satsas det stort på fotboja i norra Europa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".