1 av 2
Gösta Eriksson är verksamhetschef på park och gata vid tekniska förvaltningen i Örebro. Foto: Veronique Slottberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Tekniska nämndens socialdemokratiska ordförande Ulrika Sandberg. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro

Trots miljögifter planeras muddring i Hjälmaren

"Om det handlar om att lägga muddermassorna på land, handlar det om stora belopp"
1:38 min

Örebro kommun kommit ett steg närmare en muddring av farleden i Hjälmaren. Detta trots att experter hittat en stor koncentration av olika miljögifter i sina analyser av bottenslammet.

– Väger man samman miljö och kostnader så kan man göra denna muddring - och lägga tillbaka massorna i sjön, säger Gösta Eriksson på tekniska förvaltningen i Örebro kommun.

En mindre muddring av farleden i Hemfjärden har försenats i flera år. Anledningen är att botten i Hjälmaren innehåller en rad giftiga ämnen. Risken för att dessa gifter sprids och påverkar växter, djur och människor ökar kraftigt om man gräver i slammet.

Örebro kommun har låtit en konsult analysera sjöbotten i farleden. Den rapporten är nu klar. Trots höga halter av giftiga ämnen i den smala rännan som leder förbi fyren Röda tunnan och vidare till Norra Ässundet, så är konsultens slutsats att muddermassorna kan läggas upp vid sidan av farleden. Det arbetet skulle kosta 300 000 kronor. Alternativet, att lägga det förorenade slammet på land, skulle kosta tio gånger så mycket, runt tre miljoner kronor.

Konsulten poängterar att den mindre muddringen bör göras snarast. Innan jobbet kan utföras måste länsstyrelsen ge sitt tillstånd. Hur långt tid den processen tar är oklart. Allt pekar på att själva arbetet med att rensa farleden dröjer till nästa år.

En mer omfattade muddring är planerad att ske inom de närmaste åren. Där ligger idag kalkylen på 20 miljoner kronor. Den summan finns med i långtidsbudgeten. Konsultrapporeten ger olika alternativ. Det kan handla om att kapsla in slammet och bygga konstgjorda öar eller att deponera massorna hos Sakab. Båda metoderna är kostsamma.

– Jag tror att vi alla har svårt att föreställa oss Hemfjärden utan båtar. Men om det skulle handla om att lägga muddermassorna på land, handlar det om stora belopp. Då måste den kostnaden ställas mot allt annat, säger Ulrika Sandberg, S, ordförande i tekniska nämnden i Örebro.

Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".