Fiberkabel. Foto: Scanpix

Allt fler får tillgång till bredband via fiber

Stora skillnader mellan kommuner i tillgången på fibernät
0:55 min

Allt fler i Örebro län får tillgång till snabbt bredband via fiber. Men det är stora skillnader mellan kommunerna när det gäller tillgången till fibernätet, visar siffror från Post- och Telestyrelsen.

Förra året hade fler än varannan person i Örebro län tillgång till bredband via fiber, nästan en fördubbling jämfört med 2010, visar siffror från Post- och Telestyrelsen.

Ser man till kommunerna så är det Hällefors som toppar listan, 70 procent av befolkningen hade förra året tillgång till bredband via fiber, tätt efter kommer Hallsberg, Örebro och Nora.

Längst ner på listan finns Lindesberg där bara 15 procent av befolkningen hade tillgång till fibernätet år 2012 . Stadsnätet i kommunen såldes nyligen eftersom kommunen inte mäktades med att driva bolaget.

Men det är inte bara via fibernätet som internet, telefoni och tv kan levereras, det görs även över telefonledningar med det så kallade DSL-teknik och det har nästan hela befolkningen i Örebro län tillgång till, enligt Post- och Telestyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".