Ingela Widner och Emma Fransson. Foto: Karwan Tahir/P4 Örebro

Fler övergångsbostäder behövs i Örebro

1:33 min

Det är kö till övergångsbostäder i Örebro kommun. Idag finns omkring 80 kommunala övergångslägenheter till människor som själva inte kan skaffa sig en bostad på grund av missbruk eller andra problem, men fler lägenheter behövs.

– Som kommun så måste vi försöka hjälpa till och bidra med att även dessa personer har nånstans att bo. Vi skulle ha en förskräcklig hemlöshet om vi inte hade så som vi har, säger Ingela Widner, enhetschef inom socialtjänsten i Örebro kommun.

Finns det folk som väntar på att få tillgång till bostäder?

– Ja, det gör det, det finns en kö, säger Ingela Widner.

Örebro kommun har idag förstahandskontrakt på omkring 80 lägenheter, de flesta från det kommunala bostadsbolaget ÖBO, men fler bostäder behövs, minst sju lägenheter för tillfället, enligt ansvariga. I genomsnitt brukar Örebro kommun teckna förstahandskontrakt på mellan 80 -100 lägenheter årligen.

Kommunen hyr ut lägenheterna i andra hand till människor med sociala, ekonomiska eller missbruksproblem. Enligt Emma Fransson som arbetar med övergångsbostäder inom Örebro kommun är det här ett sätt att hjälpa människorna att få ordning på sitt liv.

– En bostad betyder väldigt mycket. Det är någonting jag tänker att många tar för givet som ändå ger stora förutsätttningar att klara mycket annat i livet, säger Emma Fransson.

Hur brukar det bli, när de får en lägenhet?

– Det brukar gå bra, de flesta får eget förstahandskontrakt inom den tiden de ska, säger Emma Fransson.

Men det förutsätter att personen i fråga sköter sig och betalar hyran i minst ett år annars blir man av med lägenheten, menar Emma Fransson på Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista