Vårvetet hos Mathias Myrberg växer bra trots sommartorkan. Foto: Maria Elisson/Sveriges Radio Örebro

Skörden i länet kan bli mycket god - trots veckor av sommartorka

1:17 min

På många håll i landet har den regnfattiga sommaren medfört problem för spannmålsbönderna. Värst är det i vissa delar av Mälardalen. Men i Örebro län ser det ljust ut.

-- Det är de sista 14 dagarna som vi saknar regn. Annars ser det bra ut. Men det skulle inte sitta fel med 15-20 millimeter regn nu, säger Mathias Myrberg, som odlar spannmål i Göksvalla, Lekebergs kommun.

Lantmännen har kommit med en prognos för årets skörd för grödor som vete, korn och raps. Trots en regnig höst och en kall vår pekar allt på att skörden i stort blir normal. Men det är stora variationer i landet. I Värmland och Bohuslän har den sena våren och mycket regn ställt till det.

Mathias Myrberg odlar 300 hektar vårvete, korn, havre och raps. Om några veckor kommer skörden igång. Det är då väderleken är mer avgörande, än nu under högsommaren.

– Jag tror på en normalskörd, kanske till och med lite bättre. Framför allt är det viktigt att vi får en torr skördeperiod. Det har vi inte haft på 4-5 år. Regn under skördeperioden medför stora extrakostnader, säger han.

Och så har vi den eviga frågan om bönder alltid är missnöjda med vädret:

– Det stämmer. Jag har en bekant som brukar säga att en bonde frågar man inte hur han mår utan vad det är för fel på vädret idag.

Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista