1 av 2
En åtta meter hög och ständigt urinerande pojke. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio.
2 av 2
"Många gillar den, några få förfäras. Men då har den tjänat sitt syfte". Mats Nilsson om "Bad bad boy". Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio.

Pissande rosa skulptur i Örebro väcker ilska

2:28 min

För två år sedan var det en gul kanin med ändan i vädret som skapade rubriker. I år är det en rosa skulptur i form av en kissande pojke som får åskådarna att reagera.

Konstverket heter "Bad bad boy" och signeras den finske konstnären Tommi Toija. Hittills i sommar har flera hundra turister stannat upp på Kanslibron i centrala Örebro, tagit upp sin kamera för att föreviga den kissande rosa pojken.

Men alla tilltalas inte av skulpturens ständiga vattenkastande. Örebrokompaniet gick i dagarna ut med ett pressmeddelande där några av arrangörerna bakom Open Art berättar att konstverket både kallats pornografisk, anstötande och att den borde tas bort.

Mats Nilsson, projektledare för Open Art, är väldigt glad att Open Art fått stora delar av allmänheten att tycka till om konst. Själv anser han att det vore kul om verket får stå kvar. Speciellt för att Örebro då kan konkurrera med Belgiens egen kissande pojke. Manneken Pis, en mycket populär sevärdighet i centrala Bryssel.

Här uppe kan du lyssna till vad några örebroare och några turister tycker om "Bad bad boy". Här nere kan du höra intervjun med Mats Nilsson från Open Art.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista